Datum objave: 02. 07. 2013.

Studija provedena na miševima ispitivala je utjecaj pretilosti i niskih razina testosterona na zdravlje. Rezultati studije objavljeni su na godišnjem zasjedanju The Endocrine Society's 95th Annual Meeting.

Miševi su konzumirali visokomasnu prehranu koja tijekom dužeg perioda može uzrokovati pretilost te dovesti do kroničnih bolesti. Svi miševi su imali različite razine testosterona. Rezultati su pokazali da pretilost uzrokovana visokomasnom prehranom uzrokuje visoke razine glukoze u krvi miševa. Također, grupa miševa koji su imali nisku količinu testosterona su ujedno imali i veći postotak masnog tkiva u odnosu na grupu s normalnom razinom spomenutog hormona. Nadalje, uočeno je da je u miševa s nižom razinom testosterona došlo do upalnih procesa u mozgu te smanjene obnovljivosti živčanih stanica pri čemu je došlo i do oštećenja mozga .

Autori su istaknuli da pretilost zajedno s niskom razinom testosterona dodatno utječu na pojavu upalnih procesa živčanog sustava što može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 i drugih kroničnih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari