Datum objave: 14. 10. 2015.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine, pokazalo je da djeca i mladi s ozbiljnijim oblicima pretilosti često već u ranoj dobi pokazuju prve znakove kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što je posebno očito među dječacima i mladićima.

U istraživanju su korišteni podaci iz jednog opsežnog američkog javnozdravstvenog istraživanja, a ispitanici su bili djeca i mladi s viškom kilograma dobi 3-19 godina. Učestalost kardiometaboličkih faktora rizika, poput visokog krvnog tlaka te visoke razine glukoze u krvi, bila je ispitana s obzirom na stupanj pretilosti. 47 % ispitanika je imalo prekomjernu tjelesnu masu, 36 % pretilost 1. stupnja, 12 % pretilost 2. stupnja, a 5 % pretilost 3. stupnja.

Analizom je utvrđeno da su viši stupnjevi pretilosti bili povezani s višim krvnim tlakom, višim razinama triglicerida i hemoglobina A1c te nižim razinama „dobrog“ HDL-kolesterola u krvi. Svi navedeni pokazatelji znak su većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Autori su zaključili kako bi se preventivne i interventne mjere trebale primjenjivati što ranije, pogotovo među djecom koja su pod povećanim rizikom, a ne čekati da se rizični faktori „razviju“ u bolesti. Naveli su i kako dječaci i mladići s ozbiljnijim oblicima pretilosti predstavljaju skupinu kojoj bi trebalo posvetiti najviše pozornosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari