Datum objave: 19. 05. 2014.

Prema istraživanju koje su proveli liječnici Dječjeg medicinskog centra u Cincinnatiju, pretili adolescenti, i oni podvrgnuti barijatrijskoj operaciji i oni koji problem s prekomjernom tjelesnom masom nisu rješavali kirurškim putem, izloženi su povećanom riziku od nutritivnih deficita.

Istraživači su u razdoblju od 2001- 2007., a potom od 2011. – 2014. godine proučavali 79 pretilih adolescenata koji ili jesu ili nisu podvrgnuti barijatrijskoj operaciji.

Rezultati su pokazali da su adolescenti podvrgnuti operaciji dugotrajno i značajno smanjili tjelesnu masu (oko 28%), dok, s druge strane, adolescenti koji nisu bili podvrgnuti operaciji nisu imali većih uspjeha u smanjenju tjelesne mase. Ipak, i kod jednih i drugih je jednako uočen rizik od nutritivnih deficita, posebice od niskih razina željeza i vitamina D.

Autori studije naglašavaju kako je nutritivni deficit kod pacijenata kojima se radi barijatrijska operacija očekivan i poznat otprije, ali se uglavnom pripisivao nuspojavama zahvata koji uključuje i otklanjanje malog dijela tankog crijeva gdje se vrši apsorpcija nutrijenata. Međutim, s obzirom da je deficit uočen i kod adolescenata koji operaciji nisu podvrgnuti, autori smatraju da deficit ne mora nužno biti posljedica zahvata, već posljedica stanja, odnosno pretilosti te predlažu nutritivnu analizu za sve ozbiljno pretile osobe, bez obzira podvrgavaju li se operaciji ili ne.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari