Novo istraživanje otkrilo je kako pretili i vitki muškarci nemaju jednak osjet za masnu hranu. Naime, masnoća iz hrane ima sposobnost stimulacije određenih hormona u tankom crijevu koji se otpuštaju u krvotok kako bi smanjili apetit. Pokazalo se kako kod pretilih osoba masna hrana nije dovoljno učinkovita u pokretanju tog mehanizma u svrhu smanjenja apetita.
Smanjena sposobnost osjeta okusa masne hrane te neadekvatna tjelesna reakcija jedan je od razloga prejedanja i pretilosti.
U istraživanju su sudjelovali vitki i pretili ispitanici koji su unosili male gutljaje pića s različitim sadržajem masti, a zadatak im je bio naznačiti u kojem trenutku osjete masnoću. Isovremeno su znanstvenici mjerili razinu hormona iz tankog crijeva.
Znanstvenici za sada nisu sigurni da li je do smanjenog osjeta okusa masne hrane i nedovoljne proizvodnje hormona u tankom crijevu doveo prekomjeran unos masti prehranom ili je prvo došlo do tog poremećaja koji je uzrokovao pretilost.
Izvor: Annual Meeting of the Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB)