Datum objave: 03. 06. 2015.

Nedavno objavljeno istraživanje na životinjama sugerira da preskakanje obroka može poremetiti metabolizam na način da potiče nakupljanje masti u području abdomena te dovodi do simptoma predijabetesa.

Istraživanje je bilo provedeno na dvjema skupinama miševa. Prvoj, kontrolnoj skupini jednom dnevno je davana ukupna dnevna količina hrane, koju su oni onda „grickali“ tijekom cijelog dana. Drugoj, interventnoj skupini također je jednom dnevno davana ista količina hrane, no kako bi im se potaknula „proždrljivost“, odnosno, kako bi ih se potaknulo da svu količinu hrane pojedu u kratkom vremenskom razdoblju, miševi iz ove skupine su prva tri dana istraživanja bili na restriktivnoj ishrani.

Razne analize pokazale su da su na kraju istraživanja svi miševi bili iste tjelesne mase. Međutim, miševima koji su svu dnevnu količinu hrane pojeli odmah, mast se više skupljala u području sredine trupa, odnosno, u trbuhu. Navedeni miševi pokazali su i veću aktivnost gena koji potiču povećanje masnih stanica, pogotovo onih u području abdomena, ali i veću razinu upale u organizmu.

Također, neravnomjeran unos kalorija tijekom dana kod miševa je utjecao i na promjene u metabolizmu inzulina i glukoze, koje su se manifestirale kao smanjenje osjetljivosti na inzulin te su „proždrljive“ miševe dovele do stanja predijabetesa.

Izvor: The Journal of Nutritional Biochemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari