Josip Rešetar

Datum objave: 03. 04. 2018.

Prema novom istraživanju na miševima fruktoza, šećer prisutan u voću, se većinom prerađuje u tankom crijevu, a ne u jetri kao što se ranije smatralo.

Već otprije je poznato da obilan unos šećera može biti štetan, posebice za jetru. Dugoročnim unosom većih količina može doći do pojave pretilosti te inzulinske rezistencije koja može prerasti u dijabetes tip 2.

U novom istraživanju znanstvenici su promatrali put označenih molekula fruktoze kroz probavni sustav štakora. Miševi su dobivali različite koncentracije fruktoze natašte ili pak nakon obroka.

Rezultati su pokazali da je kod umjerenih koncentracija gotovo sva fruktoza bila prerađena u tankom crijevu. Tek pri primjeni iznimno velikih koncentracija fruktoze, ostatak je odlazio do jetre ili je pak dolazio u kontakt s crijevnim bakterijama u debelom crijevu.

Dodatno, pokazano je da je kod miševa koji su fruktozu dobivali nakon obroka bila povećana mogućnost prerade od strane tankog crijeva.

Shodno dobivenim rezultatima znanstvenici preporučuju umjeren unos fruktoze nakon obroka, s posebnim naglaskom na unos fruktoze iz slatkiša i zaslađenih napitaka.

Izvor: Cell Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fruktoza,

Komentari