Josip Rešetar

Datum objave: 25. 09. 2018.

Kemikalije koje se koriste pri preradi mesa, prvenstveno nitrati, mogle bi rezultirati učestalijim epizodama manije kod psihičkih bolesnika, zaključak je studije objavljene u časopisu Journal of Affective Disorders.

Desetogodišnje istraživanje obuhvatilo je 1101 ispitanika starosti 18 do 65 godina koji su bili zdravi ili su imali dokumentiranu psihičku bolest. Nešto više od polovice ispitanika činile su žene.

Ispitanici koji su hospitalizirani tijekom provedbe istraživanja zbog manične epizode imali su u prosjeku 3,5 puta veći unos prerađenog mesa u odnosu na zdrave osobe.

Štoviše, nije pronađena poveznica između unosa nekih drugih skupina namirnica i nastupa psihičkih bolesti.

Ovakvi rezultati slažu se s eksperimentom provedenom na miševima unutar kojeg su miševi hranjeni prerađenim mesom bogatim nitratima već nakon par tjedana pokazivali znakove smetnji pri spavanju te hiperaktivnosti – što također karakterizira epizode manije.

Iako studija nudi obećavajuće rezultate u kontekstu smanjenja učestalosti maničnih epizoda njeni se rezultati ne mogu tumačiti kao uzročno-posljedični budući da je riječ o studiji opažajnog karaktera.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crveno meso, nitrati,

Komentari