Antonia Vlašić

Datum objave: 10. 12. 2021.

Vegani i vegetarijanci koji konzumiraju prerađenu biljnu hranu skloniji su razvoju depresije u odnosu na one koji konzumiraju svježu neprerađenu biljnu hranu, pokazala je nova studija.

U novoj studiji provedenoj u Australiji sudjelovalo je 219 vegana i vegetarijanaca u dobi između 18 i 44 godine. Svi ispitanici trebali su ispuniti upitnike vezane za mentalno zdravlje i kvalitetu prehrane.

Rezultati istraživanja pokazali su kako ispitanici čija je prehrana bila bogata svježim voćem, povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama i cjelovitim žitaricama imali manji rizik od depresije u usporedbi s ispitanicima koji su češće konzumirali prerađenu hranu i razvili lošije prehrambene navike.

Autori objašnjavaju kako visokokvalitetna biljna prehrana obiluje složenim ugljikohidratima, vlaknima, probioticima i antioksidansima koji zajedno pružaju zaštitni učinak i smanjuju rizik od simptoma depresije. Međutim, ističu kako u slučaju kada je osoba već razvila simptome depresije, biljna prehrana ne može poslužiti kao ''lijek''. Vegani i vegetarijanci su općenito skupina koja je sklonija razvoju depresije u odnosu na ostatak populacije. Navode kako razlog tome može biti njihov pogled na svijet – više su zabrinuti oko dobrobiti životinja i okoliša te činjenica da je uglavnom riječ o mlađoj populaciji koja je sklonija mentalnim zdravstvenim problemima.

Zaključno, provođenje biljne prehrane ne mora nužno značiti i dobre prehrambene navike. Biljna prehrana loše kvalitete uključuje konzumaciju visoko prerađenih biljnih proizvoda koji mogu sadržavati rafinirana biljna ulja, rafinirane žitarice, sol i šećer, što povećava rizik od razvoja depresije.

Izvor: BMJ Nutrition, Prevention and Health

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: biljna prehrana, depresija,

Komentari