Datum objave: 27. 11. 2009.

U analizi zdrave prehrane koje je nedavno provela agencija Gfk dat je osvrt na genetski modificirane proizvode. Danas se sve više pojavljuju oprečna mišljenja vezano uz genetski modificirane proizvode – pa se građane pitalo: Jeste li čuli za genetski modificiranu hranu (uobičajena kratica je GMO, što znači genetski modificirani organizmi) ?

91 % građana je odgovorilo potvrdno što znači da je poznavanje ovih proizvoda na istoj razini kao i prošle godine. Nepoznavanje GMO-a najveće je kod osoba starijih od 65 godina (21%), onih s najnižim obrazovanjem (33%), te niskih mjesečnih primanja kućanstva (29%).

O toj temi dalje se pitalo građane: Genetski modificirana hrana su biljke; dakle, voće i povrće/usjevi koje se dobiva križanjem gena različitih vrsta biljaka kako bi takve biljke dobile neka nova, bolja svojstva, veći urod, veće plodove, ljepši izgled, manju mogućnost kvarenja, a time i nešto niže cijene. GMO su i prerađevine voća i povrća/usjeva dobivene od opisanih sirovina. Jeste li Vi osobno spremni kupovati/konzumirati takve GMO proizvode ako se pojave na prodajnom mjestu ?

Građani su odgovorili slijedeće:
- da, svakako - 6 %
- ne, ni pod kojim uvjetima - 51 %
- ne znam, nemam dovoljno saznanja o GMO - 29 %
- svejedno mi je, ne vodim brigu o podrijetlu - 14 %

Čini se da su Hrvati sve manje skeptični prema GMO hrani! Bezuvjetno prihvaćanje GMO proizvoda je na niskoj razini i pokazuje daljnje opadanje. Suprotno, primjećuje se pad udjela građana koji apsolutno odbijaju GMO proizvode jer u 2005 godini takvih je bilo 76% a danas ih je samo 51%. Raste udio ispitanika koji nema dovoljno informacija o GMO ali i onih kojima je svejedno !

Postavljeno je još jedno pitanje: Za sada genetski modificirana hrana nije uvijek jasno označena na prodajnom mjestu odnosno na ambalaži. Što Vi mislite, je li nužno stavljati oznake po kojima bi se moglo točno identificirati genetski modificirana hrana ?

Na ovo je pitanje 90 % građana odgovorilo potvrdno.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: GMO,

Komentari