Vitaminoteka

Datum objave: 10. 03. 2014.

Kako bi spriječili mogućnost porođajnih malformacija uključujući i defekt neuralne cijevi u novorođenčadi, preporuča se uzimanje folne kiseline u obliku dodataka prehrani prije začeća te tijekom trudnoće. Unatoč tome što brojna istraživanja govore u prilog uzimanju ovog vitamina B skupine, nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je obeshrabrujuće podatke.

Naime, prikupljene ankete od gotovo 500 000 Engleskinja od 1999. do 2012. godine pokazale su kako se broj žena koje se pridržavaju preporuke uzimanja folne kiseline tijekom trudnoće smanjio za 4 % tijekom 10 godina. Podaci su također pokazali kako se unos folne kiseline razlikuje s obzirom na dob te etničku pripadnosti. Mlađe žene (20 godina) su u odnosu na starije (37 godina) uzimale čak 7 puta rijeđe folnu kiselinu u obliku dodataka prehrani. Nadalje, 35 % bjelkinja se pridržavalo preporuka dok je tako samo u 17 % Afroamerikanki s područja Kariba. Međutim, broj ispitanica koji je počeo uzimati folnu kiselinu nakon što su saznale za trudnoću se značajno povećao s 42 % na 65 %.

Autori studije su istaknuli kako je nužno provođenje preporuka stručnjaka o obogaćivanju brašna folnom kiselinom kako bi se smanjio rizik od porođajnih malformacija u dojenčadi.

Podaci su objavljeni u časopisu PLOS One.

Pošalji prijatelju na email

Komentari