Antonia Vlašić

Datum objave: 02. 11. 2021.

Preporuka za unos esencijalne aminokiseline leucina nije dovoljno visoka da spriječi propadanje mišićne mase kod osoba starije dobi, tvrde znanstvenici.

Prethodna istraživanja su otkrila da je adekvatan unos leucina za osobe starije od 65 godina vrlo bitan kako bi se spriječio gubitak funkcije i propadanje mišićne mase uzrokovane starenjem. Znanstvenici u novom istraživanju otkrivaju da je leucin najdjelotvorniji pri dnevnom unosu od 7,6-8 g, odnosno 110-115 mg/kg tjelesne mase na dan, dok su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) puno niže – 39 mg/kg tjelesne mase na dan.

U novoj studiji u kojoj je sudjelovalo 67 zdravih starijih osoba proučavao se utjecaj dnevnog unosa leucina, a promjene su se pratile mjerenjem dvaju parametara vezanih za snagu i masu donje skupine mišića – 1-RM (engl. maximum dynamic muscle strength) i CSA (engl. quadriceps muscle cross-sectional area).

Znanstvenici su otkrili pozitivnu poveznicu između ukupnog dnevnog unosa leucina i ispitivanih parametara 1-RM i CSA, objašnjavajući kako starenje ima negativniji utjecaj na donju skupinu mišića te da bi povećani dnevni unos leucina mogao biti od velike koristi jer je dokazano da on igra ključnu ulogu sintezi mišićnih proteina.

Također, autori ove studije smatraju kako se kod trenutnih preporuka za unos leucina ne uzima u obzir utjecaj anaboličke rezistencije uzrokovane starenjem (smanjena mogućnost sinteze mišićnih proteina). Prethodne studije su potvrdile kako bi povećani unos proteina zajedno s povećanim unosom leucina mogao pomoći u sprječavanju gubitka mišićne mase i snage te bi se na taj način mogla izbjeći anabolička rezistencija kod starijih osoba.

Istraživači zaključuju kako je potrebno provesti randomizirana kontrolna ispitivanja da bi se utvrdio utjecaj uzimanja leucina kao dodatka prehrani na sprječavanje gubitka mišićne mase kod starijih osoba.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari