ESPEN OBJAVIO EKSPERTNO MIŠLJENJE

Prenosimo praktične smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s COVID-19

Datum objave: 10. 04. 2020.

Nesumnjivo je da izbijanje pandemije korona virusa za posljedicu ima neviđene izazove i prijetnje za bolesnike i zdravstvene sustave diljem cijelog svijeta. 

Kako navodi ekspertna skupina Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN), bolest COVID-19 zahvaća prvenstveno dišni sustav, ali se može pogoršati do multiorganskog zatajenja i završiti smrću. Akutne respiratorne komplikacije koje zahtijevaju liječenje u jedinicama intenzivnog liječenja (JIL) glavni su uzrok pobola i smrtnosti kod pacijenata sa infekcijom COVID-19. 

Pacijenti s najlošijim ishodima i većom smrtnošću su bolesnici s narušenim imunosnim sustavom, posebice starije dobi te polimorbidni, kao i pothranjeni bolesnici. Za bolesnike s infekcijom COVID-19 često je potreban produljeni boravak u JIL u svrhu stabilizacije, a to može izravno uzrokovati ili pogoršati malnutriciju, uz pridruženi gubitak skeletne mišićne mase i funkcije koji vode ka invaliditetu, smanjenoj kvaliteti života i dodatnom morbiditetu. Prevenciju, dijagnozu i liječenje malnutricije stoga treba rutinski uključiti u liječenje bolesnika s infekcijom COVID-19.

Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam izdalo je sažete smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s COVID-19 te predlaže 10 praktičnih preporuka. Praktične smjernice usmjerene su na bolesnike u JIL ili u slučaju starije dobi i polimorbiditeta, koji su neovisno povezani s malnutricijom i njezinim negativnim utjecajem na preživljavanje bolesnika.

ESPEN-ovo ekspertno mišljenje i praktične smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s infekcijom SARS-CoV-2 možete preuzeti ovdje

Pošalji prijatelju na email

Komentari