Datum objave: 24. 08. 2010.

Na deklaracijama koje se nalaze na pakiranjima negaziranih pića na bazi čaja ponekad se navodi visok sadržaj antioksidansa, no rezultati nove studije ukazuju kako je koncentracija antioksidansa u takvim pićima zapravo vrlo niska.

Znanstvenici iz New Jerseya su analizirali sadržaj antioksidansa iz 6 vrsta gotovih čajeva koji se nalaze u prodaji na američkom tržištu. Rezultati su pokazali kako polovica gotovo da i ne sadrži antioksidanse, dok ostatak sadrži premalu količinu antioksidansa za ostvarivanje pozitivnog učinka na zdravlje.

Analizirani čajevi sadržavali su 81, 43, 40, 13, 4 i 3 mg polifenola u 0,5 L, dok u prosjeku 1 šalica svježeg čaja sadrži otprilike 50-150 mg polifenola, što ukazuje kako je svježe pripremljeni čaj puno bolji antioksidativni izbor.

Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oštećenja, a sve je više znanstvenih dokaza koji ukazuju kako igraju ulogu u prevenciji mnogih oboljenja uključujući maligne i kardiovaskularne bolesti te Alzheimerovu bolest.

Izvor: National Meeting of the American Chemical Society (ACS)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari