Datum objave: 19. 03. 2015.

Poznato je da je prekomjerno povećanje tjelesne mase tijekom trudnoće povezano s povećanim udjelom masnog tkiva te veličinom novorođenčadi, no malo je podataka o dugotrajnim učincima po zdravlje djece. 

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Maternal & Child Nutrition, bavilo se upravo tom temom te je ispitalo djecu 727 majki niskog socioekonomskog statusa, koje predstavljaju poprilično osjetljivu populaciju po pitanju pretilosti.

45 % proučavanih ispitanica još je prije drugog stanja imalo višak kilograma, a 64 % ih je tijekom trudnoće povećalo tjelesnu masu više nego što je preporučeno. U dobi od sedam godina, 22 % djece ispitanica bilo je pretilo, a udio masnog tkiva im je u prosjeku iznosio 24 %.

Primijećeno je da je povećanje tjelesne mase tijekom trudnoće vrlo čvrsto povezano s kasnijom pretilosti kod sedmogodišnjaka. Analiza je pokazala da je prekomjerno povećanje mase majki, povećavalo rizik od pretilosti njihove djece za oko tri puta.

Autori su naglasili kako je povećanje tjelesne mase tijekom drugog stanja normalno. Međutim, povećanje koje nadilazi preporuke koje propisuju mjerodavne zdravstvene institucije, može negativno utjecati na buduće zdravlje djece.

Pošalji prijatelju na email

Komentari