Znanstvenici su pomoću nove multicentrične studije na miševima otkrili mehanizam na kojem se temelji utjecaj prekomjerne konzumacije fruktoze na bolest masne jetre, otkrivajući važnost vremena konzumacije fruktoze.

Rezultati istraživanja pokazali su kako crijeva pomažu u zaštiti jetre od oštećenja izazvanih fruktozom, razgradnjom šećera prije nego što dospije u jetru. Međutim, konzumacija prevelike količine fruktoze u kratkom vremenskom razdoblju može opteretiti crijeva, uzrokujući nakupljanje fruktoze u jetri, što dovodi do pojave bolesti masne jetre. Konzumacija fruktoze tijekom prošlog stoljeća povećala se 100 puta, iako su istraživanja pokazala kako je pretjerana konzumacija fruktoze, posebno slatkih pića, povezana s bolešću nealkoholne masne jetre, pretilošću i dijabetesom.

Dosadašnje studije pokazale su kako prekomjerna konzumacija fruktoze može biti toksična za jetru. Kada velike količine fruktoze dospiju do jetre, ona koristi višak fruktoze kako bi stvorila masti procesom lipogeneze. Na kraju, osobe koje konzumiraju previše fruktoze mogu razviti bolest nealkoholne masne jetre, stanje u kojem se previše masti skladišti u stanicama jetre. Do sada uloga crijeva u razgradnji fruktoze nije bila jasna, odnosno pridonose li ona lipogenezi uzrokovanoj povećanom koncentracijom fruktoze i razvoju jetrenih bolesti ili ju sprječavaju.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Metabolism, skupina znanstvenika nastojala je odgovoriti na dugogodišnje pitanje o tome na koji način organizam metabolizira fruktozu. Proučavali su ključni enzim, nazvan ketoheksokinaza, koji kontrolira brzinu potrošnje fruktoze.

Genetičkim inženjerstvom na miševima pokazali su kako smanjenje koncentracije tog enzima u crijevima dovodi do nastanka masne jetre u miševa.

Suprotno tome, pokazali su kako povećanje koncentracije ketoheksokinaze u crijevima štiti od pojave bolesti masne jetre. Dakle, znanstvenici su otkrili kako razgradnja fruktoze u crijevima ublažava razvoj viška masti u stanicama jetre kod miševa. Također su otkrili kako brzina kojom crijeva mogu razgraditi fruktozu određuje stopu kojom se fruktoza može sigurno konzumirati. Zapravo, nakon što se fruktoza unese u probavni sustav, crijeva prvo koriste fruktozu, pomažući zaštititi jetru od mogućih oštećenja.

Ono što je također važno, konzumacija hrane ili pića polako tijekom dugog obroka, umjesto odjednom, može ublažiti štetne posljedice prekomjernog unosa fruktoze. Dodatno, znanstvenici su naveli kako će jednaka količina fruktoze unesena pićem vjerojatnije rezultirati razvojem masne jetre nego kada je unesena hranom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fruktoza, mjasna jetra, zdravlje jetre,

Komentari