Datum objave: 04. 08. 2014.

Australsko istraživanje pokazalo je da više od polovice male djece unosi prekomjernu količinu soli, što im povećava rizik od pojave visokog krvnog tlaka, moždanog udara i bolesti srca o krvožilja u kasnijem životu.

U istraživanju je proučavana prehrana skoro 300 djece, a podaci o unosu hrane bilježeni su im u dva navrata – u dobi od devet i 18 mjeseci.

Rezultati su pokazali da im se unos soli tijekom razdoblja od devet mjeseci više nego udvostručio – prosječan dnevni unos soli u devetom mjesecu iznosio je 1,2 g, a u 18. mjesecu 2,7 g. 54 % djece dobi 18 mjeseci dnevno je unosilo više od 2,5 g soli, koliko iznosi gornja granica unosa po preporukama australskog Nacionalnog odbora za zdravstvena i medicinska istraživanja.

Za visoki unos soli najodgovornija je bila hrana koja najviše doprinosi i visokom unosu kod odraslih. Radi se o kruhu, siru, žitnim pahuljicama, juhama, prerađenim mesnim proizvodima te namazima s ekstraktom kvasca.

Autori naglašavaju kako se ovim svakodnevnim proizvodima nesvjesno unosi mnogo soli te pozivaju prehrambenu industriju i državna tijela da smanjenjem dodatka soli i zakonskim regulativama preuzmu dio odgovornosti. Previsok unos soli može povisiti krvni tlak već i kod male djece, a poznato je i da se preferencija slanog okusa vrlo brzo uspostavlja od najranije dobi, što povećava rizik od prekomjernog unosa soli tijekom cijelog života.

Izvor: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sol,

Komentari