Prehranom protiv raka dojke

Datum objave: 01. 01. 2005.

Tim znanstvenika iz Švedske mjerio je povezanost unosa biljne hrane, vlakana i masnoća sa pojavom raka dojke nakon menopauze u 11 700 žena..
Prijašnja istraživanja pokazala su da je u kasnijoj dobi smanjen rizik od raka dojke ukoliko se u pubertetu uzima hrana sa nižim sadržajem masti. Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi utječu li i dijetalna vlakna na smanjenje pojave raka dojke. Podaci potrebni za istraživanje prikupljeni su putem upitnika o prehrani, antropometrijskih mjerenja, te iz registra o broju oboljelih od raka.
Dobiveni podaci pokazali su da je kod najvećeg unosa vlakana, rizik za pojavu raka dojke bio manji za 40 %. Međutim ukoliko se kombiniraju namirnice sa niskim sadržajem masti i visokim sadržajem vlakana, tada se rizik još više smanjio.
U istraživanju nije posebno istaknuta niti jedna namirnica biljnog porijekla, već njihov zajednički učinak.
Izvor: British Journal of Cancer 90, 122-127.

Pošalji prijatelju na email

Komentari