Prehranom protiv Alzheimer-ove bolesti

Datum objave: 03. 09. 2004.

Nova studija pokazuje da bi konzumiranje hrane ili unos suplemenata koji sadrže omega – 3 masnu kiselinu, DHA, mogao biti najbolji put izbjegavanja Alzheimer-ove bolesti – čak i kod osoba koje su nosioci gena koji ih čini posebno rizičnima za razvoj Alzheimer-ove bolesti..

Do ovog otkrića došli su američki istražitelji s Sveučilišta u Kaliforniji proučavajući razvoj Alzheimer-ove bolesti kod miševa. Najprije su u miševe unijeli gen za koji se zna da uzrokuje moždane lezije karakteristiene za Alzheimer-ovu bolest. Namjera je bila vidjeti kako različiti čimbenici iz okoliša utječu na razvoj simptoma.

Rezultati su pokazali sljedeće:

  • Miševi koji su su bili na režimu prehrane bogate sojom i ribim, namirnicama bogatima DHA, za koje je već otprije pokazano da pomažu u prevenciji razvoja Alzheimer-ove bolesti, imali su minimalne probleme sa pamćenjem ili druge probleme sa mozgom, bez obzira na činjenicu da su nosili gen za Alzheimer-ovu bolest.

  • Kod miševa čiji režim prehrane nije uključivao DHA, i koji uz taj režim prehrane nisu dobivali ni suplemente DHA, razvile su se promjene na mozgu tipične za Alzheimer-ovu bolest.

  • Kod miševa čiji režim prehrane nije uključivao DHA, ali su primali suplemente DHA, očuvana je moždana funkcija bez obzira na činjenicu da su nosili gen za Alzheimer-ovu bolest.
  • Izvor: Neuron, 2004;43:633-645

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari