Prehranom protiv Alzheimer-ove bolesti

Datum objave: 28. 09. 2004.

Nova studija pokazuje da bi konzumiranje hrane ili unos suplemenata koji sadrže omega – 3 masnu kiselinu, DHA, mogao biti najbolji put izbjegavanja Alzheimer-ove bolesti – čak i kod osoba koje su nosioci gena koji ih čini posebno rizičnima za razvoj Alzheimer-ove bolesti..
Do ovog otkrića došli su američki istražitelji s Sveučilišta u Kaliforniji, proučavajući razvoj Alzheimer-ove bolesti kod miševa. Najprije su u miševe unijeli gen za koji se zna da uzrokuje moždane lezije karakteristične za Alzheimer-ovu bolest. Namjera je bila vidjeti kako različiti čimbenici iz okoliša utječu na razvoj simptoma.
Rezultati su pokazali sljedeće:
• Miševi koji su su bili na režimu prehrane bogate sojom i ribom, namirnicama bogatima DHA, za koje je već otprije pokazano da pomažu u prevenciji razvoja Alzheimer-ove bolesti pokazali minimalne probleme sa pamćenjem ili ostale probleme sa mozgom bez obzira i na činjenicu što su nosili gen za Alzheimer-ovu bolest.
• Kod miševa čiji režim prehrane nije uključivao DHA, i koji uz taj režim prehrane nisu dobivali ni suplemente DHA, razvile su se promjene na mozgu tipične za Alzheimer-ovu bolest.
• Kod miševa čiji režim prehrane nije uključivao DHA, ali su primali suplemente DHA, očuvana je moždana funkcija bez obzira i na činjenicu što su nosili gen za Alzheimer-ovu bolest.
Izvor: Neuron, 2004;43:633-645

Pošalji prijatelju na email

Komentari