Vitaminoteka

Datum objave: 21. 05. 2014.

Dobro je poznato da je konzumacija voća i povrća temelj zdrave prehrane, no, novo istraživanje objavljeno u časopisu Stroke pokazalo je da povišen unos voća i povrća može smanjiti rizik od moždanog udara na svjetskoj razini.

U razvijenim zemljema u posljednja četiri desetljeća učestalost moždanih udara smanjila se za 42%, no u srednje i slabije razvijenim zemljama učestalost se gotovo udvostručila.

Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da povišen unos voća i povrća za 600 g dnevno može smanjiti rizik od moždanog udara na svjetskoj razini za 19% te u Europskoj Uniji za 10-15%.

Američki istraživači proveli su meta-analizu 20 studija objavljenih tijekom posljednjih 19 godina s ciljem utvrđivanja utjecaja unosa voća i povrća na rizik od moždanog udara na globalnoj razini. Ukupno, meta-analiza je pokrila 760 629 sudionika te 16 981 slučaj moždanog udara.

Rezultati su pokazali kako svakodnevni unos 200 g voća smanjuje rizik od moždanog udara za 32%, dok ista količina unesenog povrća taj rizik smanjuje za 11%.

Britanski su, pak, istraživači objavili studiju u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, prema kojoj dnevni unos sedam serviranja voća i povrća smanjuje rizik od smrti uslijed svih uzroka za 42%. U njihovoj studiji povrće je imalo bolje zaštitno djelovanje – 2-3 serviranja povrća smanjla su rizik od smrti za 19%, dok je ista količina voća taj rizik smanjila za 10%.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: moždani udar, povrće, voće,

Komentari