Vitaminoteka

Datum objave: 13. 09. 2016.

Dobra vijest za sve koji vode zdrav način života, stiže sa Sveučilišta u Kaliforniji, čiji su stručnjaci u novom istraživanju pokazali da pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i održavanje poželjne tjelesne mase mogu smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 44 odraslih osoba prosječne dobi 63 godine koji su imali blago oštećenje pamćenja, no bez znakova demencije. Ispitanicima je detaljno ispitan životni stil, a pozitronskom emisijskom tomografijom im je određena razina tzv. β-amiloidnog plaka i τ-čvorova u mozgu, koji se primjećuju kod osoba s Alzheimerovom bolesti.

Analiza prikupljenih podataka pokazala je da su poželjan indeks tjelesne mase, tjelesna aktivnost i podudarnost prehrambenih navika s mediteranskim načinom prehrane bili povezani s nižim razinama plaka i čvorova na snimkama mozga.

S obzirom da je prisutnost plaka i čvorova jedna od rijetkih okom vidljivih manifestacija Alzheimerove bolesti, rezultati sugeriraju da poželjan način života može pomoći u prevenciji, odnosno, usporavanju razvoja ove neurodegenerativne bolesti.

Izvor: American Journal of Geriatric Psychiatry

Pošalji prijatelju na email

Komentari