Datum objave: 10. 01. 2012.

Prehrana bogata određenim esencijalnim nutrijetima sprečava smanjenje (atrofiju) mozga povezanu s Alzheimerovom bolesti, te poboljšava kognitivne funkcije.

Američki su znanstvenici došli do sljedećih zaključaka:

• Starije osobe, čija je prehrana bogata vitaminima ili omega-3 masnim kiselinama, imaju značajno manje smanjenje volumena mozga povezano s Alzheimerovom bolesti, od osoba čija je prehrana siromašna hranjivim tvarima. Omega-3 masne kiseline su neophodne za naše zdravlje, a naš ih organizam sam ne može sintetizirati odnosno proizvesti. Prvenstveno ih nalazimo u ribi, u nekoj hrani biljnog porijekla, kao i u orašastim plodovima.

• Osobe čija prehrana obiluje vitaminima C, D, E i B, kao i omega-3 masnim kiselinama, pokazuju bolje rezultate na testovima mentalne sposobnosti. Vitamini B skupine kao i antioksidanti vitamin C i E primarno se nalaze u voću i povrću. Vitamin B12 najčešće je zastupljen u hrani životinjskog porijekla.

• Smanjenje volumena mozga i slabije pamćenje i razmišljanje povezani su s prehranom koja sadrži veći udio trans masnih kiselina. Transmasnim kiselinama bogata je obrađena, pržena, smrznuta i brza hrana.

Ovi rezultati ukazuju na činjenicu da promjenama prehrane dugoročno možemo utjecati na održavanje pamćenja i spriječiti negativne promjene mozga, prvenstveno povezane sa starenjem.

Izvor: Neurology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak,

Komentari