Djeca čije su majke u trudnoći često konzumirale ribu imaju manje izglede da će patiti od astme i alergija, utvrdili su grčki znanstvenici.
Njihovo istraživanje, provedeno na 460 djece sa španjolskog otoka Menorce, je pokazalo i da dječja prehrana koja sadrži velike količine ribe i povrća također štiti od astme i alergija.
Posebnost ove studije je što su djeca praćena od trudnoće do dobi od 6,5 godina.
Najmanji rizik za astmu i alergije je zabilježen kod djece koja su dnevno konzumirala više od 40 grama povrća i 60 grama ribe.
Najznačajniji učinak je zabilježen kod djece koja su konzumirala najviše rajčice, patlidžana i krastavaca.
Znanstvenici dodaju kako nisu otkrili biološke mehanizme koji bi objasnili ovakav utjecaj prehrane, no vjeruju da se radi o učinku ribe i povrća na pojavu upalnih procesa povezanih s pojavom astme i alergija.
[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]