Prehrana utječe na rizik od non-Hodgkinova limfoma

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prehrana bogata vlaknima, voćem i povrćem, čini se, smanjuje rizik za razvoj non-Hodgkinova limfoma.. S druge strane, prehrana bogata mastima i životinjskim proteinima povezana je sa većom incidencijom ovog oblika raka koji napada limfni sustav.
Učestalost non-Hodgkinova limfoma u proteklih par desetljeća dramatično je porasla, pa tako u Europi bilježi godišnji porast od 4,2 %.
Istraživanje provedeno sa ciljem utvrđivanja veze između prehrane i incidencije non-Hodgkinova limfoma obuhvatilo je žene starosti od 21-84 godina, kod kojih je dijagnosticiran ovaj oblik raka. Istraživanje je trajalo od 1995-2001 godine, a kontrolnu grupu činilo je 717 žena. Ispitanice su ispunjavale prehrambene upitnike o veličini obroka i učestalosti pojedinih namirnica.
Rezultati studije pokazali su da adekvatan unos voća i povrća može rezultirati čak 40 % - tnim smanjenjem rizika od spomenutog oblika raka. Vjeruje se da su za ovakvo zaštitno djelovanje voća i povrća zaslužni antioksidansi kojih je voće i povrće izvanredan izvor.
Izvor: American Journal of Epidemiology (vol 159, Issue 5, pp 454-466).

Pošalji prijatelju na email

Komentari