Datum objave: 25. 01. 2017.

Istraživanje provedeno na starijim osobama pokazalo je da se konzumacijom zelenog povrća može očuvati kristalizirana inteligencija, odnosno vještine i znanje stečeni tijekom života.

Lutein je biljni pigment kojeg ljudi u organizam unose konzumacijom lisnatog povrća ili žumanjka, a pohranjuje se u sivoj tvari mozga. Ondje štiti živčane stanice, a k tome i cjeloživotnu kognitivnu funkcionalnost osobe.

Znanstvenici su proveli istraživanje na 122 zdrava ispitanika dobi 65 do 75 godina. Ispitanici su rješavali problemne testove i testove za ispitivanje kristalizirane inteligencije. Znanstvenici su im uzeli i uzorke krvi kako bi ispitali razine luteina te su proveli magnetnu rezonanciju zbog mjerenja moždanih struktura. Posebno su se usredotočili na sljepoočni režanj jer je ta regija prethodno povezana s očuvanjem kristalizirane inteligencije.

Otkriveno je da su ispitanici s višom razinom luteina u krvi bolje rješavali testove za ispitivanje kristalizirane inteligencije, a imali su i deblji sloj sive tvari u regiji zaduženoj za zdravo starenje mozga.

Pretpostavlja se da lutein djeluje protuupalno ili pomaže pri komunikaciji stanica u mozgu starijih osoba, no to je tek maleni trag na putu do otkrivanja utjecaja prehrane na očuvanje inteligencije.

Izvor: Frontiers in Aging Neuroscience

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: prehrana, stariji,

Komentari