Vitaminoteka

Datum objave: 13. 11. 2014.

Povezanost upalnih procesa u organizmu i karcinoma već je dugo poznata, a posebno je očita za karcinom debelog crijeva – kod pacijenata s upalnim bolestima crijeva primijećena je veća pojavnost ovog tipa karcinoma nego kod ostatka populacije.

Novo istraživanje kalifornijskih znanstvenika pokazalo je da određena skupina lipida, zvana sfingolipidi, predstavlja važnu sponu koja upale i karcinom povezuje s prehranom.

Poznato je da su stanice probavnog sustava najizloženije sfingolipidima iz hrane, a kada se produkt razgradnje sfingolipida iz mesa sisavaca, sfingozin-1-fosfat (S1P) u velikim količinama nakupi u stanicama, izaziva upalne i karcinogene promjene. Nakupljanje S1P u stanicama uglavnom se pripisuje mutacijama koje dovode do snižavanja razine enzima koji ga razgrađuje.

U istraživanju korišteni su miševi kojima je nedostajao enzim za razgradnju S1P u probavnom sustavu, stoga se im se taj karcinogeni spoj nakupljao u stanicama. Miševi su bili tretirani određenim kemijskim spojem koji potiče razvoj karcinoma debelog crijeva, te je primijećeno da su, u odnosu na kontrolnu skupinu miševa, eksperimentalni miševi pokazali značajno veću pojavnost karcinoma.

Kada su miševima s karcinomom debelog crijeva dani biljni sfingolipidi, zapaženo je smanjenje upalnih procesa te poboljšanje zdravlja stanica. Ustanovljeno je da biljni sfingolipidi imaju takav utjecaj jer se ne mogu razgraditi do S1P, a potiču uklanjanje već prisutnog S1P jer povećavaju aktivnost enzima koji ga razgrađuje.

Izvor: Journal of Clinical Investigation

Pošalji prijatelju na email

Komentari