Režim prehrane koji uključuje mali udio ugljikohidrata je učinkovitiji u kontroli krvnog tlaka od prehrane s malim udjelom masti, objavili su američki znanstvenici s Duke University.
Oba proučavana načina prehrane su se pokazala podjednako učinkovitima pri smanjenju tjelesne mase - u prosjeku su osobe koje su ih se pridržavale 48 tjedana izgubile gotovo 10% svoje tjelesne mase.
Časopis Archives of Internal Medicine je objavio rezultate prikupljene od 146 ispitanika prosječne dobi 52 godine, s prosječnim indeksom tjelesne mase 39 (pretilošću se smatra indeks tjelesne mase veći od 30).
Pokazalo se i kako su obje prehrane povezane s povećanjem koncentracije tzv. dobrog kolesterola (HDL) u krvi, dok je do smanjenja prisutnosti tzv. lošeg kolesterola (LDL) došlo samo kod ispitanika koji su unosili vrlo malo masnoća.
[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]