Datum objave: 28. 11. 2013.

Karcinom prostate jedan je od vodećih uzroka smrtnosti muškaraca u razvijenim zemljama. Dosadašnje studije ukazuju na ključnu ulogu prehrane u prevenciji i usporavanju razvoja karcinoma prostate. Najnovija studija ispitivala je utjecaj niskomasne prehrane s dodatkom omega-3-masnih kiselina na protuupalne procese u organizamu. Naime, omega-3-masne kiseline se povezuju sa smanjenjem upale u organizmu te tako potencijalno snižavaju rizik od razvoja malignih bolesti.

Tijekom 6 tjedana istraživanja, oboljeli od karcinoma prostate konzumirali su visokomasnu ili niskomasnu prehranu hranu zajedno s dodacima prehrani. Primjenom niskomasne prehrane zajedno s dodacima prehrani u obliku omega-3-masnih kiselina uočen je sniženi rast i razvoj tumorskih stanica u ispitanika. Takvom kombinacijom smanjili su se proupalni procesi u organizmu pri čemu se potencijalno sprječava oštećenje stanica i razvoj karcinoma.

Studija je objavljena u časopisu Cancer Prevention Research.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari