Visoki udio hrane bogate vlaknima u prehrani tinejdžera je povezan sa smanjenom prisutnošću faktora rizika za bolesti srca, objavili su američki znanstvenici.
Istraživači s Michigan State University nakon analize prehrane više od 2000 ispitanika u dobi od 12 do 19 godina dodaju kako je ova prehrana povezana s manjim rizikom za dijabetes tipa 2.
Njihovi podaci su pokazali kako unos zasićenih masti ili kolesterola kod tinejdžera ne utječe na pojavu faktora rizika za bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Najmanji rizik za povišeni krvni tlak, povišenu koncentraciju šećera i masti u krvi, smanjenu koncentraciju tzv. dobrog (HDL) kolesterola te povećani obujam struka je uočen kod tinejdžera koji su na svakih 1000 kalorija unosili najmanje 11 grama vlakana iz voća, povrća ili proizvoda od integralnih žitarica.
Rezulate novog istraživanja je objavio Journal of the American Dietetic Association.
[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]