Ela Lučić

Datum objave: 07. 02. 2020.

U mnogim slučajevima, gubitak kilograma ključan je čimbenik za povećanje razine testosterona. Međutim, nova studija otkrila je kako prehrana s niskim udjelom masti može biti povezana sa smanjenjem razine testosterona kod muškaraca. 

Nedostatak testosterona dijagnosticira se u otprilike polovice milijuna muškaraca američke populacije svake godine. Dijagnoza može dovesti do smanjene energije i libida, povećanja udjela masnog tkiva, kao i smanjene mineralne gustoće kostiju. 

Istraživači su analizirali podatke o prehrani i serumskom testosteronu prikupljene od oko 3 100 muškaraca, koristeći Nacionalnu anketu o zdravlju i prehrani. Muškarci su trebali biti dobi između 18 i 80 godina, proći analize testosterona u serumu te voditi dnevnik o prehrani tijekom 2 dana. Sudionike su, s obzirom na vrstu dijete kojoj su bili podvrgnuti, svrstali u 3 skupine: dijeta s niskim udjelom masti, mediteranska dijeta i dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata. Ukupno 973 ispitanika zadovoljilo je kriterije restriktivne dijete, 764 se pridržavalo mediteranske, a 457 je slijedilo dijetu s niskim udjelom masti. Samo su 2 ispitanika udovoljavala kriterijima dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, što je rezultiralo isključenjem te skupine iz analize.

Rezultati studije pokazali su veću vjerojatnost da će ispitanici podvrgnuti dijeti s niskim udjelom masti imati nisku razinu testosterona u serumu, u odnosu na bolesnike koji nisu slijedili restriktivnu dijetu.

Međutim, istraživači dodaju kako klinički značaj malih razlika testosterona u serumu s obzirom na dijetu nije jasan. Rezultati ukazuju na to da prehrana utječe na ukupnu razinu testosterona u serumu. Skoro 27% analiziranih muškaraca imalo je vrijednosti testosterona ispod 300 ng/dL, što je granična vrijednost za dijagnosticiranje nedostatka ovog hormona. Prosječna vrijednost testosterona u serumu ispitanika bila je 435,5 ng/dL. Međutim, muškarci koji su slijedili dijetu s niskim udjelom masti imali su prosječnu vrijednost od 411 ng/dL, a oni koji su slijedili mediteransku dijetu 413 ng / dL.

Nakon početnih otkrića, istraživački tim oplemenio je studiju uzimanjem u obzir dob, indeks tjelesne mase, učestalost tjelesne aktivnosti te povijesti bolesti. Pokazalo se da je dijeta s niskim udjelom masti znatno povezana sa smanjenom razinom testosterona, dok mediteranska dijeta nije pokazala povezanost.

Prema autorima studije, najbolji režim prehrane za muškarce s niskom razinom testosterona i dalje ostaje nepoznat. Primijetili su da zdravstvene koristi dijete s niskim udjelom masti kod muškaraca s prekomjernom tjelesnom masom daleko premašuju malo smanjenje testosterona u serumu. S druge strane, izbjegavanje dijeta s niskim udjelom masti može poslužiti kao koristan način za povećanje razine testosterona kod muškaraca koji nemaju prekomjernu tjelesnu masu.

Istraživački tim primijetio je da su potrebne dodatne studije koje bi potkrijepile dobivene rezultate te utvrdile kako restriktivna prehrana smanjuje razinu testosterona u serumu. Međutim, autori dodaju kako postoji mala vjerojatnost za provedbu velike prehrambene studije jer ih je vrlo teško provesti. Stoga rezultati provedene studije predstavljaju vrijedan pristup u odgovoru na ovo važno pitanje.

Izvor: The Journal of Urology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti, testosteron,

Komentari