Datum objave: 13. 03. 2015.

U mnogim istraživanjima na životinjama zapaženo je da restrikcija unosa hrane može produžiti životni vijek. Međutim, svakodnevno ograničavanje energetskog unosa, ljudima bi bilo teško održati. Stoga je skupina američkih istraživača odlučila ispitati učinak prehrane s pravilnim izmjenama posta i obilnijeg unosa hrane.

U studiji je sudjelovalo 24 ispitanika koji su tijekom tri tjedna naizmjenično jedan dan postili i unosili 25 % preporučenog dnevnog unosa energije, a drugi dan nadoknađivali nedovoljan unos kalorija konzumacijom veće količine hrane koja je zadovoljavala 175 % njihovih dnevnih energetskih potreba. Za prosječnog muškog ispitanika ovo je značilo unos 650 kcal tijekom dana posta te 4 550 kcal tijekom dana obilnijeg unosa hrane.

Analiza je pokazala da je navedeni način prehrane utjecao na smanjenje koncentracije inzulina u krvi te uzrokovao blago povećanje aktivnosti gena SIRT 3, koji se povezuje s dugovječnosti.

Izvor: Rejuvenation Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari