Datum objave: 14. 04. 2010.

Stručni časopis Archives of Neurology piše kako prehrana koja obiluje povrćem i ribom može znatno smanjiti izglede za razvoj Alzheimerove bolesti.

Američki znanstvenici dodaju kako je ovakva, tzv. mediteranska prehrana bogata omega 3 i 6 masnim kiselinama, vitaminom E i folatima, već u ranijim studijama povezivana s općenito boljim zdravljem.

Zaštitni učinak je uočen i kod prehrane s niskim udjelom punomasnih mliječnih proizvoda, crvenog mesa i ostalih namirnica koje obiluju zasićenim mastima i vitaminom B12.

Novi su nalazi prikupljeni u četverogodišnjem razdoblju od 2148 ispitanika starije životne dobi.

Procjenjuje se kako u svijetu od demencije pati 35 milijuna ljudi.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari