U cilju optimizacije liječenja, bolesnici oboljeli od malignih bolesti trebaju ranu nutritivnu intervenciju kako bi se spriječio manjak nutrijenata i mršavljenje.
Nutritivni status i cjelokupno zdravstveno stanje utječu na sposobnost bolesnika da podnese terapiju odnosno propisan način liječenja. Pravilna i odgovarajuća prehrana ima dijetoterapijsku ulogu te zajedno s drugim mjerama liječenja pridonosi ozdravljenju osiguravajući optimalan unos i povoljan odnos svih hranjivih tvari. Na taj način istovremeno utječemo na poboljšanje kvalitete života i umanjenje simptoma liječenja kao što su mučnina, povraćanje, proljev i zatvor.
Poboljšanje nutritivnog statusa najviše se može postići odgovarajućim unosom proteina i energije. Energijska vrijednost određuje se individualno tako da zadovolji dnevne potrebe bolesnika.
Potreba za vitaminima i mineralima trebale bi biti približno jednake RDA. Procjenjuje se da 50% svih bolesnika oboljelih od raka konzumira određene dodatke prehrani, za koje nisu uvijek jasni zaštitni učinci. Za doze puno veće od preporuka često je opisana interakcija s lijekovima i propisanom terapijom, dok je kod nekih dokazan i štetan učinak na zdravlje (ß-karoten, vitamin A ili vitamin E).
Liječenje uzrokuje i određene nuspojave koje mogu dovesti do problema u prehrani kao što je gubitak apetita, poremečaj mirisa, okusa, mučnine, otežano gutanje, rana sitost i sl. O ovim problemima iznimno je važno dati dobre savjete kako olakšati unos hrane i maksimalno moguće smanjiti nuspojave. Osobe oboljele od malignih bolesti često se žale i na smanjenu sposobnost konzumacije hrane. To se može pripisati sporijoj probavi i odgođenim pražnjenjem želuca.
Zbog toga se preporučaju mali i česti obroci s naglaskom na zajutrak, gdje je iznimno važna uloga dijetetičara. Individualni pristup bolesniku s unosom odgovarajuće hrane koja odgovara bolesniku, a istovremeno je nutritivno bogata, poboljšava ishode liječenja pomažući bolesniku u održavanju odgovarajuče mišićne mase, izaziva manje neželjenih promjena u procesu liječenja te poboljšava kvalitetu života.
Izvor: Pavić E., Bival, S. Nutricionizam u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Modul 5 - Nutricionizam u onkologiji. Knjiga sažetaka, Zagreb, 2017.