Dosadašnje studije ukazivale su na važnost prehrane majke za vrijeme trudnoće, no, koliko je važna prehrana oca? Australska studija objavljena u časopisu The FASEB Journal, ispitivala je utjecaj prehrane oca na zdravlje potomka putem životinjskog modela.
Štakori su bili podijeljeni u dvije grupe; jedni su konzumirali visokomasnu prehranu, bili su pretili i imali dijabetes tipa 2 dok su drugi konzumirali normalnu prehranu i imali normalnu tjelesnu masu. Štakori su pareni s ženkama normalne tjelesne mase. Istraživanje je pokazalo da su potomci štakora iz prve skupine imale promjenjenu ekspresiju gena što je odmah po rođenju dovelo do izmjenjenog masnog tkiva i stanica gušterače. Zbog izmjenjenih stanica tkiva povećava se rizik od razvoja pretilosti i kroničnih bolesti u potomka.
Zahvaljujući novim otkrićima, po prvi puta postajemo svjesni važnosti utjecaja prehrambenih navika i životnog stila oba roditelja na zdravlje budućeg potomka.