Datum objave: 18. 09. 2014.

U istraživanju nedavno objavljenom u časopisu Pediatrics, proučavan je utjecaj hranjenja novorođenčadi na prehrambeno ponašanje u kasnijem životu. U te svrhe, bili su prikupljeni razni podaci o prehrani, zdravstvenom stanju i životnom stilu skupine majki i djece. Prvo su bile praćene majke od trećeg tromjesečja trudnoće, a nakon poroda i njihova novorođenčad, sve do navršene prve godine života djeteta. Nastavak istraživanja uslijedio je nakon šest godina.

Analizom prikupljenih podataka primijećeno je da što je majka dulje dojila svoje dijete i odgađala uvođenje dodatne hrane i pića, manja je bila vjerojatnost da će dijete u dobi od šest godina imati infekciju uha, grla ili sinusa. Djeca koja su duže dojena također su kasnije unosila više vode te voća i povrća, a manje voćnih sokova i zaslađenih pića u usporedbi s onom koja nisu bila dugo dojena.

Ključno saznanje istraživanja bilo je i da su djeca kojoj su tijekom prve godine života davana šećerom zaslađena pića, imala dvostruko veću vjerojatnost da ih piju i s navršenih šest godina. Nadalje, djeca koja su tijekom prve godine rijetko jela voće i povrće, nisu ga često jela ni u šestoj godini.

Autori su zaključili kako rezultati pokazuju važnost uspostavljanja zdravog prehrambenog ponašanja od početka života budući da ono utječe na kasnije prehrambene navike djece.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dojenje,

Komentari