Vitaminoteka

Datum objave: 27. 04. 2009.

Žene koje jedu veće količine hrane biljnog podrijetla s visokim udjelom antioksidansa apigenina imaju manji rizik obolijevanja od raka jajnika.

Apigenin spada među flavonoide, a prisutan je primjerice u celeru, peršinu, crnom vinu i umaku od rajčice, objavio je International Journal of Cancer.

Antioksidansi štite stanice od oštećenja koje im mogu nanijeti molekule tzv. slobodnih radikala, pojašnjavaju istraživači s Harvarda.

Njihovi nalazi su utemeljeni na podacima prikupljenima od 1140 žena s rakom jajnika starijih od 51 godine i 1183 zdrave ispitanice iste dobi.

Uz prehranu, na izglede za razvoj raka jajnika mogu utjecati i čimbenici poput dobi, korištenja oralnih kontraceptiva, rađanja, dojenja i tjelesne aktivnosti, dodaju znanstvenici.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari