Datum objave: 03. 09. 2010.

Česta konzumacija voća i povrća može kod nekih pušača smanjiti izglede za razvoj raka pluća, pokazuju podaci prikupljeni od 450000 ispitanika u 10 europskih zemalja.

Nizozemski istraživači koji su proveli studiju napominju kako znatno jači pozitivan efekt ima prestanak pušenja, piše stručni časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ipak, prema njihovim nalazima su pušači s prehranom koja je obilovala voćem i povrćem imali prosječno 27% manji rizik obolijevanja od najčešćeg tipa raka pluća.

Neke ranije studije su već pokazale kako je visoki udio voća i povrća u prehrani povezan s manjim izgledima za razvoj karcinoma debelog crijeva, želuca, dojke, usne šupljine, grla i jednjaka.

Istraživači napominju kako ovakva prehrana smanjuje rizik za pretilost, poznati faktor rizika za rak.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari