Maja Biličić

Datum objave: 02. 05. 2018.

Novo je istraživanje na miševima pokazalo da prehrana s malom količinom esencijalne aminokiseline metionina potiče formiranje novih krvnih žila u skeletnim mišićima.

Ovo istraživanje upotpunjuje ranija istraživanja koja su pokazala da prehrana s ograničenim unosom metionina može produžiti život i poboljšati zdravlje, što je najvjerojatnije rezultat poboljšanja vaskularne funkcije.

Miševe u kontrolnoj grupi znanstvenici su hranili sintetičkom hranom s metioninom, ali bez cisteina, jedine druge aminokiseline koja sadrži sumpor. Ove se dvije aminokiseline u visokim koncentracijama nalaze u hrani bogatoj proteinima, kao što je meso, mliječni proizvodi, orašasti plodovi i soja. Ciljna grupa hranila se hranom bez metionina.

Dva mjeseca kasnije kod miševa na prehrani s ograničenim unosom metionina uočeno je povećanje u broju kapilara u skeletnim mišićima, što nije bilo uočeno kod kontrolne grupe.

Naime, najčešći uzrok angiogeneze je hipoksija ili nedostatak kisika, do čega dolazi pri začepljenju krvne žile ili ograničene isporuke kisika. No u angiogenezi izazvanoj nedostatkom metionina znanstvenici su pronašli put koji signalizira nedostatak aminokiselina.

Znanstvenici smatraju da će im rezultati ovog istraživanja pomoći kod poticanja angiogeneze u budućnosti, osobito u starijoj dobi ili kod bolesti kardiovaskularnog sustava kod kojih je potrebno poboljšanje krvotoka, a novi podaci od velike su važnosti i kod sprječavanja angiogeneze, kada blokiranje stvaranja novih krvnih žila može zaustaviti rast tumora.

Izvor: Cell

Pošalji prijatelju na email

Komentari