Datum objave: 18. 12. 2009.

Prehrana koja obiluje metioninom, aminokiselinom koja se tipično nalazi u crvenom mesu, ribi, mahunarkama, jajima, češnjaku, luku, jogurtu i sjemenkama može povećati rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, tvrdi nova studija na miševima.

Miševi su podijeljeni u dvije skupine: jedna je 8 mjeseci hranjena standardnom prehranom, dok je druga dobivala hranu bogatu metioninom. Prehrana bogata metioninom je rezultirala povišenom razinom homocisteina, ali i 40 % većom količinom amiloidnih plakova u mozgu, što je inače mjera razvoja Alzheimerove bolesti.

Autori studije ovu pojavu objašnjavaju činjenicom da kada razina metionina dostigne previsoku razinu, naš se organizam brani na način da metionin transformira u homocistein, a već je od prije poznato da homocistein predstavlja rizični čimbenik za razvoj demencije, a posljedično i Alzheimerove bolesti.

Izvor: Current Alzheimer Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari