Prehrana kod hipertenzije

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kada srce pumpa krv kroz arterije, krv tlači stijenke krvnih žila.. Kod ljudi koji imaju povišen krvni tlak ili hipertenziju taj je tlak pretjerano visok. Kada je krvni tlak povišen, srce mora snažnije raditi da bi krvlju snabdjelo tkiva. Konačno, takvo stanje vodi do zatajenja rada bubrega, srca i do kapi. Uz to, hipertenzija je često povezana sa bolestima kao što su: kardiovaskularne bolesti, ateroskleroza, bolesti bubrega, debljina, dijabetes, hipertireoza.
Dijetoterapija
Dobro: jesti mnogo biljnih vlakana i uzimati vlakna kao suplement. Najbolje je uzimati zobene mekinje. Uvijek uzimajte suplemente vlakana odvojeno od ostalih suplemenata i lijekova.
Treba obilno jesti voće i povrće: jabuke, šparoge, banane, brokule, kupus, žutu tikvu, patlidžan, češnjak, grejp, zeleno lisnato povrće, dinje, grašak, suhe šljive, grožđice, tikvice i rajčice.
U prehranu uključite svježe iscijeđene sokove od repe, celera, mrkve, ribizla, brusnice, citrusa, peršina, špinata i lubenice.
Treba jesti cjelovite žitarice kao što su smeđa riža, ječam, proso i zob.
Preporuča se piti demineraliziranu vodu i svaki dan uzeti po dvije čajne žličice lanenog ulja.
Loše: potpuno izbacite sol iz prehrane i izbjegavajte sve namirnice koje sadrže natrij, glutamat, zaslađivače i konzervanse.
Izbjegavati sve životinjske masnoće kao i slaninu, govedinu, konzerviranu hranu, pileću jetricu, mliječne proizvode, umake, svinjetinu, kobasice te dimljenu i procesiranu hranu. Jedina prihvatljiva životinjska hrana je bijela riba na žaru te puretina i piletina bez kože ali i te namirnice bi trebalo umjereno jesti. Izbjegavati alkohol, kofein i duhan. Također, potrebno je izbjegavati avokado, čokoladu, inćune , konzervirane haringe, kiselo vrhnje, šeri, vino i jogurt.
Ne uzimati antihistaminike bez konzultacija sa liječnikom. Također, ne uzimati suplemente koji sadrže aminokiselinu fenilalanin ili tirozin. Također izbjegavati zaslađivač aspartam jer sadrži fenilalanin. Proteine uzimati samo iz namirnica biljnog porijekla, žitarica i leguminoza.

Pošalji prijatelju na email

Komentari