Datum objave: 16. 06. 2015.

U novom radu objavljenom u časopisu The Lancet Psychiatry, međunarodna skupina stručnjaka je nakon sustavnog pregleda literature zaključila da trenutna saznanja pokazuju da su kvalitetna prehrana i dovoljan unos određenih hranjivih tvari ključni u očuvanju mentalnog zdravlja.

Kao ključne nutrijente u očuvanju mentalnog zdravlja, autori su izdvojili omega-3 masne kiseline, esencijalne aminokiseline, vitamine B-skupine (posebice folat i vitamin B12), vitamin D te mineralne tvari poput cinka, magnezija i željeza. Naveli su da uravnotežena, visokokvalitetna prehrana, poput one mediteranske, može osigurati sve navedene hranjive tvari, no u slučaju ozbiljnijih deficita, preporučili su unos dodataka prehrani.

Prema mišljenju autora, kvalitetna prehrana je kod psihijatrijskih bolesti važna koliko i kod kardioloških i endokrinoloških oboljenja. Za mediteransku prehranu, primjerice, poznato je da može sniziti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i demencije, a novija istraživanja je povezuju i s nižim rizikom od depresije.

Na kraju, autori su napomenuli da je etiologija mentalnih bolesti vrlo kompleksna te da zato i njihovo liječenje zahtijeva širok pristup, u kojem prehrana ima vrlo važno mjesto.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari