Datum objave: 04. 03. 2014.

Brojne studije su potvrdile važnost pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti na zdravlje. Međutim, ukoliko smo nemarni u tom pogledu, hoćemo li posljedice lošijih navika osjećati samo u bližoj budućnosti ili tijekom idućih desetljeća?

Studija provedena na 243 žene i 252 muškarca u dobi od 45 godina uspjela je odgovoriti na postavljeno pitanje. Tijekom njena trajanja od 1992. do 2010. godine, ispitanici su redovito ispunjavali upitnike o biološkim, psihološkim, socioekonomskim čimbenicima koji utječu na zdravlje, kao i prehrambenim navikama i učestalosti tjelesne aktivnosti. Rezultati su pokazali kako svi navedeni čimbenici imaju direktan ili indirektan utjecaj na zdravlje. Ipak, značajniji su utjecaj imali socioekonomski status, način na koji se nosimo sa stresom te učestalost migracija tijekom života. Istraživanje je ujedno potvrdilo kako prehrambene navike i učestalost tjelesne aktivnosti utječu na zdravlje tijekom idućih 18 godina života.

Ovom studijom ističe se važnost pravilne prehrane te redovite tjelesne aktivnosti od malih nogu kako bi se postiglo i održalo dobro opće stanje organizma.

Ova njemačka studija objavljena je u časopisu Psychology of Sport and Exercise.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari