Vitaminoteka

Datum objave: 15. 12. 2015.

Nealkoholni steatohepatitis (NASH), odnosno tzv. bolest masne jetre koja nije uzrokovana unosom alkohola, veliki je javnozdravstveni problem, a sve češće se primjećuje i u djece i adolescenata.

Karakterizira je nakupljanje masti u stanicama jetre, a povezuje se s pretilosti i nepravilnim životnim navikama. Stoga je u novom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, ispitana kvaliteta prehrane i tjelesna aktivnost kod djece s masnom jetrom.

Ispitivanjem prehrambenih navika i praćenjem tjelesne aktivnosti 24 djece s NASH-om te osmero pretile djece, koja su poslužila kao kontrola, primijećeno je da obje skupine ispitanika ne unose dovoljno različitih vitamina i mineralnih tvari te da ne dostižu preporučenu razinu tjelesne aktivnosti. Inače, za djecu se preporučuje aktivnost od barem 60 minuta pet puta tjedno.

Svejedno, rezultati su pokazali da se djeca s masnom jetrom češće suzdržavaju od hrane te da su nešto aktivnija od pretile djece, a smatra se da je ovo posljedica promjene načina života nakon dijagnoze. Također, analiza je ukazala da pretilost nije jedini čimbenik koji utječe na razvoj masne jetre kod djece, već se čini da bitnu ulogu imaju i genetski faktori.

S obzirom na rezultate, zaključeno je da za djecu s NASH-om nije potrebno kreirati posebne preporuke za prehranu i tjelesnu aktivnost, nego da bi ih trebalo poticati da barem dostignu aktualne preporuke za opću populaciju djece.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč, Zdravlje djece,

Komentari