Prehrana i rizik za stvaranje bubrežnih kamenaca

Datum objave: 03. 05. 2004.

Prehrana bogata namirnicama koje su dobar izvor kalcija i fitata može smanjiti rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca kod žena..
Prema članku objavljenom u The Archives of Internal Medicine , prehrana igra važnu ulogu u stvaranju bubrežnih kamanaca. U studiji koja je dio velike Nurses'Health Study II, kod 96 245 učesnica dobne skupine od 27 do 44 godina, ispitivana je veza između prehrane i rizika za razvoj bubrežnih kamenaca. Učesnice do tada nisu imale bubrežne kamence, a ispunile su upitnik o prehrambenim navikama - vrsti, kvaliteti i količini hrane koju su konzumirale od 1991. do 1995. godine.

U razdoblju od 9 godina, dijagnosticirana su 1223 nova slučaja bubrežnih kamenaca. Uočeno je da se visok unos prehrambenog kalcija može povezati sa smanjenim rizikom za stvaranje bubrežnih kamenaca. Žene koje su unosile najviše prehrambenog kalcija imale su za 27% manji rizik od stvaranje bubrežnih kamenaca u odnosu na žene čiji je unos kalcija bio najniži. Suplementi kalcija nisu pokazali vezu sa rizikom od stvaranja kamenaca.

Istraživači su također uočili da je i unos fitata povezan sa smanjenim rizikom za stvaranje bubrežnih kamenaca. Žene koje su unosile najviše fitata imale su za 37% manji rizik od razvoja bubrežnih kamenaca u odnosu na žene koje su konzumirale najmanje količine fitata.

Izvor: Arch Intern Med. 2004;164:885-891.

Pošalji prijatelju na email

Komentari