Datum objave: 04. 08. 2011.

Istraživanje grčkih znanstvenika sugerira kako su prehrana i popodnevni odmor u kombinaciji s genetskim predispozicijama ključni za dugovječnost.

Znanstvenici s atenskog sveučilišta su analizirali životne navike 1400 od 8000 stanovnika Ikarije, otoka u Egejskom moru.

Na Ikariji je 1,1% stanovnika starije od 90 godina, a u ostatku Europe je samo 0,1% ljudi doživjelo tu dob.

Pokazalo se kako starije osobe uključene u studiju imaju općenito zdraviju prehranu od mlađih ispitanika, te znatno češće konzumiraju voće, povrće, ribu i maslinovo ulje.

Uz to, kod njih se u većem broju slučajeva zadržala i stara navika popodnevnog odmora, dodaju znanstvenici.

Kod stanovnika Ikarije je rizik za povišeni krvni tlak, dijabetes i povećanu koncentraciju kolesterola u krvi bio sličan kao i u ostatku Grčke, ali je do povećanja učestalosti ovih stanja dolazilo tek u odmakloj životnoj dobi.

Znanstvenici ovu pojavu objašnjavaju i utjecajem genetskih čimbenika.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari