Datum objave: 12. 05. 2014.

Najčešća terapija koja se pripisuje osobama s kardiovaskularnim oboljenjima su lijekovi koji snizuju razine LDL-kolesterola, poznati kao statini. Američki znanstvenici odlučili su provesti istraživanje kojim su ispitali da li osobe na terapiji statinima obraćaju pozornost i na prehrambene navike, ključne za održavanje dobrog zdravstvenog statusa.

Studija je osmišljena tako da su analizirani podaci prehrambenih navika Amerikanaca na terapiji statinima u periodu od 1999. do 2000. godine te od 2009. do 2010. godine. Rezultati su pokazali kako su Amerikanci koji su bili na terapiji od 2009. do 2010. u prosjeku unosili 192 kcal i 11 g masti više dnevno te su imali viši indeks tjelesne mase u odnosu na ispitanike koji su započeli s terapijom između 1999. i 2000. godine. Poražavajuća je činjenica što se broj korisnika statina povećao za 8 % tijekom posljednjih 10 godina te je u tih osoba vidljiv trend povećanja unosa kalorija i indeksa tjelesne mase u odnosu na osobe koje primjerice uopće ne koriste statine, ističu autori studije.

Jedno od potencijalnih objašnjenja ovog fenomena je da osobe kojima su pripisani statini smatraju da ne moraju obraćati pozornosti na prehrambene navike te da će lijek riješiti njihove probleme, tvrde autori studije. Stoga bi liječnici morali naglasiti bolesnicima da je jednako važno adekvatno regulirati terapiju lijekovima kao i održavati zdrave prehrambene navike.

Izvor: The Society of General Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti,

Komentari