Datum objave: 25. 03. 2010.

Najnovija studija iz Velike Britanije proučavala je utjecaj prehrane na rizik od karcinoma dojke. Znanstvenici su radili pregled i analizu dosadašnjih relevantnih istraživanja na tu temu.

Definirali su 3 najčešća načina prehrane. Zapadnjački način prehrane uključivao je visok unos crvenog i procesiranog mesa, rafiniranih ugljikohidrata, krumpira, slatkiša, i punomasnih mliječnih proizvoda. Drugi način prehrane definiran je kao razborit, a njega karakterizira visok unos voća i povrća zatim peradi, ribe, nemasnih mliječnih proizvoda i cjelovitih žitarica. Posljednji način definiran je kao prehrana s visokim unosom alkohola.

Rezultati su pokazali kako se viši stupanj pridržavanja razboritog načina prehrane povezuje sa smanjenim rizikom od oboljenja karcinoma dojke. S druge strane, viši se stupanj pridržavanja prehrane s visokim unosom alkohola povezuje sa povećanim rizikom od karcinoma dojke.

Zanimljivo je da je rizik od karcinoma bio isti bez obzira da li se radilo o višem ili nižem stupnju pridržavanja zapadnjačkog načina prehrane.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari