Žene kod kojih je rak dojke u ranoj fazi razvoja žive duže ako imprehrana ima visoki udio voća, povrća, proizvoda od integralnog zrna i nemasnih mliječnih proizvoda.
Istraživači iz tvrtke Kaiser Permanente svoje nalaze temelje na podacima prikupljenima od 1901 žene u razdoblju od 8 godina.
Journal of Clinical Oncology je objavio i kako ovakva prehrana nije povezana sa smanjenim rizikom smrti od samog karcinoma, no može pozitivno utjecati na opće zdravstveno stanje, te smanjiti izglede za razvoj drugih oblika raka i nekih kroničnih bolesti.
Najjači pozitivan utjecaj ovakve prehrane je zabilježen kod žena koje su uz sve to i crveno meso zamijenile mesom peradi.
Sveukupno su pacijentice s kvalitetnom prehranom imale 50% manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka, čak i nakon što su istraživači u obzir uzeli čimbenike poput veličine tumora, tipa primijenjene terapije i pušenja.
PLIVAzdravlje