Datum objave: 10. 03. 2010.

Zdrave prehrambene navike su povezane s dužim trajanjem života žena kojima je dijagnosticiran rak jajnika, objavili su američki znanstvenici s University of Illinois.

Podaci prikupljeni od 351 ispitanice oboljele od raka jajnika sugeriraju kako je veći unos voća i povrća povezan s dužim preživljavanjem nakon dijagnoze, dok je česta konzumacija mesa imala suprotan učinak.

Journal of the American Dietetic Association je objavio kako se ovi nalazi odnose i na period od 3 do 5 godina prije nego što je bolest dijagnosticirana.

Rak jajnika se često otkriva tek u odmakloj fazi razvoja te izgledi za preživljavanje 5 godina nakon dijagnoze u prosjeku iznose 45%, pokazuju podaci prikupljeni u SAD.

Procjenjuje se kako je prošle godine u toj zemlji dijagnosticirano 21550 novih slučajeva raka jajnika, te da je od ove bolesti umrlo 14600 žena.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari