Prehrana i evolucija

Datum objave: 08. 05. 2004.

Autor teksta objavljenog u ''European Journal of Nutrition'' objašnjava da su ljudi bolje fiziološki prilagođeni prehrani kakvu su imali naši preci tijekom evolucije čovjeka koja je trajala milionima godina nego prehrani kakvu imamo.. od poljoprivredne revolucije od prije 10 000 godina i nakon industrijalizacija prije svega 200 godina.

Među mnogim zdravstvenim problemima koji su posljedica ovakve nagle promjene, neki su vjerojatno posljedica smanjenog unosa kalija, kojeg u obilju ima u namirnicama biljnog podrijetla, i povećanja unosa natrija kojeg ima u velikim količinama u prehrani suvremenog čovjeka, posebno u industrijski obrađenim prehrambenim proizvodima.

Ovakav omjer kalija i natrija ima za posljedicu poremećenu kiselinsko-baznu ravnotežu u organizmu što onda doprinosi smanjenju koštane i mišićne mase te smanjenju izlučivanja hormona rasta, što su normalni procesi koji prate starenje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari